Ιστορία σαπούνι Κρητικού ελαιολάδου

Ιστορία σαπούνι ελαιολάδου, σκεφτήκαμε ότι θα θέλατε να μάθετε…

Ζωντανό καθαρό φυσικό Κρητικό ελαιόλαδο

Νέος άντρας που καθαρίζει το σώμα του με ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα.

BACK τις ημέρες πριν από την εφεύρεση του σαπουνιού, λέγεται ότι όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήθελαν να καθαρίσουν τους εαυτούς τους, εξαπλώθηκαν το ελαιόλαδο στο δέρμα τους. Το ελαιόλαδο κόλλησε στο χώμα, και μετά μπορεί να ξύνεται. Άλλοι πολιτισμοί στη Μεσοποταμία έμαθαν να βάζουν σόδα στο ελαιόλαδο και αυτό έγινε το πρώτο σαπούνι.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στην κατασκευή σαπουνιού για χιλιάδες χρόνια. Το ελαιόλαδο, όπως όλα τα λίπη και έλαια, μετατρέπεται σε σαπούνι προσθέτοντας αλισίβα (το ανθρακικό νάτριο είναι πολύ παρόμοιο με την αλισίβα). Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η διαδικασία παρασκευής σαπουνιού από το ελαιόλαδο βελτιώθηκε, τα διαφορετικά έλαια αναμειγνύονται με το ελαιόλαδο, και χρησιμοποιήθηκαν πρόσθετα – από φύκια σε μέταλλα –.
Ένα εργοστάσιο σαπουνιού ελαιολάδου ιδρύθηκε στη Μασσαλία τον 6ο αιώνα, και τελικά άλλα εργοστάσια σαπουνιού ακολούθησαν στη Γένοβα, τη Λισαβόνα και την Κωνσταντινούπολη (αργότερα στην Κωνσταντινούπολη). Η ποιότητα των εν λόγω σαπουνιών δεν ήταν συνεπής · ήταν μόνο το 1792 ότι η καθαρότητα και η ποιότητα του σαπουνιού σταθεροποιήθηκε, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από έναν Γάλλο χημικό.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανακάλυψης, η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέδωσε διάταγμα για το “SaVoN de Μασσαλία” (σαπούνι Μασσαλία), διατάζοντας ότι όλα τα σαπούνια θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτή τη διαδικασία παρασκευής. Μόνο σαπούνι που γίνεται με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει μια πιστοποίηση της καθαρότητας.
Τα εργοστάσια σαπουνόπερας της Μασσαλία συνήθως παρακολουθούν την παραγωγή ελιάς στην Προβηγκία της Γαλλίας για τους κατασκευαστές τους. Αλλά λόγω της καταστροφικής συγκομιδής της ελιάς στη Γαλλία στα τέλη του 17th αιώνα, Γάλλοι έμποροι ήρθαν στην Κρήτη αναζητώντας ελαιόλαδο για να προμηθουργήσουν τα εργοστάσια σαπουνόπερας της Μασσαλία. Αυτή τη στιγμή, η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε ήδη καταληφθεί από την Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια του όγδοου αιώνα, η ποσότητα του ελαιολάδου που εξάγεται από την Κρήτη σχεδόν διπλασιάστηκε. Ωστόσο, η ποιότητα του εξαγόμενου ελαιολάδου ήταν άναρχη, και για μεγάλο μέρος του 18ου και 19ου αιώνα οι Ευρωπαίοι παρατηρητές παρατήρησαν ότι η ποιότητα του ελαιολάδου που προέρχεται από την Κρήτη ήταν κατάλληλη μόνο για την κατασκευή σαπουνιού. Η ποσότητα και η ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου θα είχε βελτιωθεί με καλύτερες τεχνικές εξευγενισμού και αποτελεσματικότερη Οθωμανική διοίκηση, αλλά δεδομένου ότι η αγορά για το πετρέλαιο ήταν σε μεγάλο βαθμό τα εργοστάσια σαπουνιού, δεν υπήρχε οικονομική ώθηση για βελτίωση και ακόμη και ακατέργαστες τεχνικές παρασκευής θεωρήθηκαν επαρκείς.
Αν και το σαπούνι που φτιάχτηκε από ελαιόλαδο ήταν γνωστό ως σαπούνι της Μασσαλία, για το καλύτερο μέρος των δύο αιώνων ένα μεγάλο τμήμα της βιομηχανίας σαπουνιού ελαιολάδου εξαρτιόταν από το ελαιόλαδο από την Κρήτη.
Την ίδια στιγμή, η κατασκευή σαπουνιού έγινε σημαντική βιομηχανία στην Κρήτη, τη Μυτιλήνη και το Βόλο τον 18ου και 19ου αιώνα, με μεγάλες εξαγωγές σαπουνιού από αυτές τις περιοχές της Ελλάδας.
Υπήρχαν 45 εργοστάσια σαπουνιού στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας 2.200.000 παιδιά (μια μονάδα μέτρησης 1280 gr) του ελαιολάδου ανά έτος. Μεγάλα πλοία 150-170 τόνων χτίστηκαν στα Σφακιά για να μεταφέρουν σαπούνι στην Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Σμύρνη και τη Συρία.

Ο επισκέπτης από σαπούνι ελιάς στο Ηράκλειο, Κρήτη στο 1881 γράφει: “το εργοστάσιο σαπουνιού παράγει εξαιρετικό Αρωματικό σαπούνι. Τα σεντόνια πλένονται με σαπούνι Ηρακλείου δεν είναι μόνο καθαρότερο από ό, τι χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο σαπούνι, αλλά επίσης δίνει ένα ευχάριστο άρωμα, ακόμη και αν το σαπούνι δεν αναμιγνύεται με οποιοδήποτε άρωμα… ”

Το σαπούνι ελαιολάδου είναι πολύ ήπιο, μακράς διαρκείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως σε οποιοδήποτε τύπο δέρματος για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και της ελαστικότητας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το σαπούνι ελαιολάδου καταπραΰνει και θρέφει το δέρμα γιατί εκμεταλλεύεται τις φυσικές ενυδατικές ιδιότητες του ελαιολάδου.
Σαπούνι ελαιολάδου με υγεία και καλλυντικές ιδιότητες

Εκτός από το απλό ελαιόλαδο, το σαπούνι μπορεί επίσης να περιέχει φυτικά εκχυλίσματα (θυμάρι, δεντρολίβανο, αλόη κ. λπ.), με προστιθέμενη υγεία και καλλυντικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τον παραγωγό, ο τύπος της θάλασσας που χρησιμοποιείται (ένα από τα 50 είδη που βρέθηκαν στην Κρήτη) μειώνει την τριχόπτωση και είναι καλό για την πιτυρίδα, τις δερματικές παθήσεις και την υγιεινή του δέρματος και τη φροντίδα γενικότερα. Το σαπούνι εξάγεται σε πολλές διαφορετικές χώρες.

Διαφορετική προβολή…

Σύμφωνα με τον θρύλο, η διαδικασία της σαπωνοποίησης – η κατασκευή σαπουνιού – ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο νησί της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο και καταγράφηκε από την αρχαία Ελληνίδα ποιήτρια Σαπφώ (620-565 Π.Χ.).

Καθώς οι βροχές ξέπλυνε το ζωικό λίπος και τις στάχτες (υπολείμματα από θυσίες ζώων σε αρχαίους θεούς) έδωσε ένα κιτρινωπό χρώμα στο ποτάμι. Οι νοικοκυρές που κάνουν τα άπλυτά τους πιο κάτω στο ρυάκι παρατήρησαν ότι η βρωμιά θα αφαιρεθεί ευκολότερα από τα ρούχα τους. Και έτσι ξεκίνησαν όλα, με απόλυτη ευκαιρία!
Έτσι τώρα η σαπωνοποίηση είναι όλα σχετικά με τη διαδικασία της μετατροπής οποιουδήποτε λίπους σε σαπούνι με τη θεραπεία του με αλκαλικά.

Το σαπούνι της Μασσαλία είναι πλέον διάσημο, αλλά υπήρχε μια εποχή τον 17th αιώνα, όταν το Κρητικό σαπούνι ήταν εξίσου γνωστό, και όλα αυτά εξαιτίας του χρησιμοποιού του Κρητικού ελαιολάδου. Οι Κρητικοί όχι μόνο χρησιμοποιούνται για να εξάγουν ελαιόλαδο στη Μασσαλία αλλά και για να εξάγουν μπάρες σαπουνιού σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και στη ελάσσονα Ασία. Από τους μινωικούς χρόνους, τελικά, το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για καλλυντικούς σκοπούς.
Η κατασκευή σαπουνιού ελαιολάδου στην Κρήτη έχει μακρά ιστορία! Πάνω από πολλά χρόνια το ελαιόλαδο έχει χρησιμοποιηθεί σε Κρητικές οικίες με σκοπό την κατασκευή σαπουνιού τόσο για τον οικιακό καθαρισμό όσο και για τη φροντίδα του σώματος. Παλιά ήταν μια πραγματική κοινοτική δραστηριότητα.

Οι γυναίκες θα χρησιμοποιούν υπολείμματα υπολειμμάτων λαδιού από τα βαρέλια αποθήκευσης για να κάνουν σαπούνι για σκοπούς καθαρισμού και θα κρατήσουν μικρότερες ποσότητες ελαιολάδου για την προετοιμασία αρωματικών σαπουνιού για την περιποίηση του ελαιολάδου.

Οι μπάρες σαπουνιού διατηρούν όλες τις φυσικές ενυδατικές ιδιότητες του ελαιολάδου, είναι ομαλές, πλήρως υγιείς, πλούσιες σε βιταμίνη ε και αντιοξειδωτικά και κατάλληλα για όλους τους τύπους επιδερμίδας. εμπλουτίζουν περαιτέρω εκείνους με τις ιδιότητες συγκεκριμένων άγριων βοτάνων και αιθέριων ελαίων.

* * Οι πληροφορίες τραβήχτηκαν από το explorecrete.com & το χέρι διάλεξε Ελλάδα

Παρακαλούμε επίσης να επισκεφτείτε τη βιβλιογραφία μας για το ελαιόλαδο & σαπούνι.

One thought on “Ιστορία σαπούνι Κρητικού ελαιολάδου

Leave a Reply

Your email address will not be published.